Bevezetés

A határ menti természetvédelmi értékek megőrzése csak nemzetközi együttműködés során valósítható meg. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a az Erdélyi Kárpát Egyesület Szatmárnémeti (EKE) és a Román Madártani Egyesület (SOR) között évekre visszanyúló kapcsolat van, amely életre hívta az átfogó, összehangolt adatgyűjtés igényét.

Célunk a határ mentén elhelyezkedő természeti értékekben gazdag (Natura 2000, védett) területek, hosszú távú megőrzésének megalapozása. Ehhez szükség van a területek természeti állapotában bekövetkező változások nyomon követésére, amit a madarak érzékenyen jeleznek. A projekt során átfogó, összehangolt madártani felmérést végzünk a lehető legtöbb önkéntes bevonásával.

A gyűjtött adatok, online adatbázisba rendezve megfelelő kiértékelés után megalapozhatják a területek fenntartásának érdekében történő beavatkozásokat. Az adatbázis segítségével folyamatos információt tudunk nyújtani a nyilvánosság, a döntéshozók, a fejlesztők, az állami és a civil természetvédelmi szakemberek részére, ezzel is hozzájárulva természeti értékeink hatékonyabb megőrzéséhez.