Az elmúlt években egyre gyakrabban találkozhatunk áttelelő fehér gólyákkal. Ha sikerül túlélniük a tél viszontagságait, a következő télen is jó eséllyel maradhatnak helyben, mivel ekkor már meglehetős rutinnal, kidolgozott túlélési stratégiával rendelkeznek, amit nem kis mértékben a róluk gondoskodó embereknek is köszönhetnek.

A „Határon átnyúló madártani monitoring hálózat és on-line adatbázis fejlesztése” című projekt keretében 2011 nyarán több száz településen számláltuk a gólyafészkeket és a kirepülés előtt álló fiókákat. A nyárvégi, őszi vonulás után is figyelemmel kísértük, hogy vajon maradtak-e a projekt által érintett megyékben telelni készülő gólyák.

Jelenleg három helyen ismerünk itthon telelő egyedeket: Nyíregyházán, Polgáron és Balmazújvároson. Mindhármuk sorsát figyelemmel kísérjük, melyben sokat segítenek a helyi gólyakedvelő lakosok.

Végéhez ért az Erdélyi Kárpát Egyesület - Szatmárnémeti és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közös projektje. A „Határon átnyúló madártani monitoring hálózat és on-line adatbázis fejlesztése” című projekt záró konferenciájára 2011. december 9. és 10. között került sor a Szatmár megyei Csanáloson. A projekt a „Magyarország - Románia Határon Átnyúló Program 2007-2013”keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósult meg.

Kiváló minőségű kézi távcsövek, teleszkópok és GPS készülékek beszerzésével vett új lendületet a magyar-román határ menti megyékben indított természetvédelmi projekt. A mintegy 8 millió forint értékben vásárolt eszközök 2011. szeptemberétől szolgálják a madárállományok monitorozását. Az önkéntes madármegfigyelők a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), az Erdélyi Kárpát Egyesület Szatmárnémeti (EKE) és a Román Madártani Egyesület (SOR) koordinálásával végzik munkájukat, melynek hatékonyságához jelentősen hozzájárulnak a „Magyarország - Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013” keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával most beszerzett eszközök.

Mivel előre nem várt szakmai teendők miatt a Békés megyei helyi csoport nem tudta képviseltetni magát a „Határon átnyúló madártani monitoring hálózat és on-line adatbázis fejlesztése” című projekt nyitókonferenciáján, mindenképpen terveztük, hogy meglátogatjuk őket, a projekttel kapcsolatban. Erre remek lehetőség kínálkozott a csoport április elején tartott közgyűlésén.

 
2011.03.31-én a Debreceni Egyetem természetvédelmi mérnök szakos hallgatóinak tartottunk előadást a „Határon átnyúló madártani monitoring hálózat és on-line adatbázis fejlesztése” című projektünkről.
A projekt általános bemutatásán felül kiemelt hangsúlyt fordítottunk a felmérések során használt MMM és RTM programok ismertetésére, mivel azok a hallgatók további szakmai munkájában is jól használhatóak. Az előadás második részében a már létező és a projekt során létrehozandó on-line adatbázisainkat mutattuk be.