Tokaji Partifecske Hajózás - 2015. május 9.

Az idén lesz ötödik éve, hogy Helyi Csoportunk megrendezi a Partifecske hajózást. Rendezvényünk lehetőséget ad az érdeklődők számára, hogy a Tisza Tokaj-Szabolcs közötti szakaszán láthassák a folyó szakadópartjaiban évről-évre kialakuló partifecske telepeket.

A hajózás során Dr. Szép Tibor, a partifecskék kutatójának előadásával, megismerkedhetnek kontinensünk legkisebb fecskefajának életével és e folyó szakasz természeti értékeivel. Láthatják az Afrikából folyamatosan visszatérő madarak nyüzsgését Európa legnagyobb ismert partifecske telepén Szabolcs-Zalkod térségében, ahol a hajóút időszakában a fészkelő üregek ásása, párválasztás és tojásrakás eseményei zajlanak.

Nyüzsgő élet a partifecske telepen Fotó: Dr. Szép Tibor

2015 különös év a Tiszán, hiszen 2013 óta immáron második éve elmaradtak a szokásos tavaszi áradások, így nem alakultak ki frissen omlott partfalak. A partifecskék sikeres fészkelését nagyban nehezíti az előző évben használt üregekben lévő nagyszámú parazita, ezért kedvelik az olyan helyeket, ahol tavaszi érkezésükkor a tavaszi áradás a régi üregektől mentes partfalakat hozz létre. Az idén a Nyíregyházi Főiskola hallgatóival és az MME önkénteseivel megpróbáltuk, megpróbáljuk pótolni az "áradásokat" és ásókkal alakítottunk ki eddig több, mint 100 m hosszan olyan friss partfalakat az agyagos partokban a madarak érkezése előtt, amelyek reményeink szerint segítenek a sikeres fészkelésben.

Partfal ásók csapata. Pető-Réz Ádám, Dr. Szép Tibor, Zolcsák Dávid, Nagy Miklós

Hajótúránk során a látogatók már láthatják erőfeszítéseink "gyümölcseit" a kialakított partfalakon fészkelőüregeiket ásó partifecskéket.

Ezúton mondunk köszönetet a nehéz fizikai munkában résztvevő hallgatóknak és önkénteseknek, valamint a munka költségeihez hozzájáruló Disznókő Zrt-nek.

A partifecskékkel kapcsolatos aktuális információkat a Partifecske Hírek partifecske.mme.hu oldalon olvashatják.